Mogelijkheden voor subsidies
Ontdek hoe jouw basisschool subsidies in kan zetten voor het inkopen van programma’s digitale geletterdheid in 2024/2025 en 2025/2026.
Ontdek hoe jouw basisschool subsidies in kan zetten voor het inkopen van programma’s digitale geletterdheid in 2024/2025 en 2025/2026.
Dankzij deze subsidie kunnen scholen gebruikmaken van bewezen effectieve interventies die bijdragen aan de verbetering van basisvaardigheden, waaronder digitale geletterdheid
Er zijn twee subsidieregelingen: Voor prioriteitsscholen 2024/2025 (scholen met het oordeel ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’ van de Inspectie van het Onderwijs) én voor alle andere scholen 2024/2025.
Voorbeelden van interventies:
o Extra instructie en onderwijstijd voor leerlingen
o Professionalisering van leerkrachten: Workshops, trainingen en coaching om leerkrachten up-to-date te houden met de nieuwste ontwikkelingen.
o Instrument voor voortgangsmeting: onze methode stelt leerkrachten in staat leerlingen te monitoren op het gebied van DG.
Met deze interventies kunnen scholen digitale geletterdheid effectief integreren in
hun onderwijsprogramma en leerlingen voorbereiden op een digitale toekomst.
Vanaf 1 november kun je de Subsidieregeling Internationalisering Funderend Onderwijs (IFO) aanvragen voor het jaar 2025. Deze subsidie biedt een uitgelezen kans om Digitale Geletterdheid te verankeren in het onderwijs op jouw basisschool.
De IFO-subsidie kan worden gebruikt voor activiteiten waarbij leerlingen en leerkrachten hun digitale vaardigheden verder ontwikkelen. Zo kun je workshops, trainingen en advies inzetten om digitale vaardigheden te bevorderen, o.a. op het gebied van programmeren en veilig internetgebruik. In het primair onderwijs kun je een subsidiebedrag van € 5.000,- aanvragen.
De Subsidieregeling Verbinding po-vo is bedoeld om de samenwerking tussen scholen in het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo) te bevorderen, met als doel de overgang van leerlingen van het basisonderwijs naar het voortgezetonderwijs te versoepelen.
Voorbeelden van activiteiten:
o De subsidie kan worden gebruikt om verbindingsplannen op te stellen als het gaat om de ontwikkeling van activiteiten digitale geletterdheid
o Professionalisering van leerkrachten: trainingen en workshops voor leerkrachten op het gebied van digitale geletterdheid.
De subsidieregeling School en omgeving 2023-2025 heeft als doel om meer leerlingen een buitenschools aanbod te bieden dat past bij de lokale behoefte en omgeving, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen, ongeacht hun thuissituatie of omgeving.
Het programma verrijkte schooldag, waarvoor de subsidie wordt verstrekt, omvat o.a. de cognitieve ontwikkeling. Onze lessen digitale geletterdheid bieden kinderen de mogelijkheid om hun cognitieve vaardigheden te versterken door middel van praktische en relevante activiteiten. Het helpt hen niet alleen om technologisch vaardig te worden, maar ook om kritisch te denken, creatief te zijn en effectief te communiceren in een digitale wereld.
Voorbeelden van naschoolse cursussen:
Dankzij Experimenteerregeling Utrecht Leert, kunnen veel basisscholen in Utrecht met ingang van het nieuwe schooljaar kosteloos aan de slag met de methode digitale geletterdheid van De Programmeerschool.
Utrecht Leert is een initiatief van samenwerkende schoolbesturen, lerarenopleidingen en (overheids-) partners. Het doel? Lerarentekort in de regio Utrecht terug te dringen en leraren te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling voor een sterkere onderwijssector. Onderdeel van werkpakket 3: ‘Anders Leren en Organiseren’ biedt scholen de mogelijkheid om kosteloos gebruik te maken van de expertise van De Programmeerschool. Dit heeft twee belangrijke voordelen:
Werkdrukverlaging voor het team: De activiteiten van de vakleerkracht dragen bij aan het verlichten van de werkdruk voor het team.
Digitale geletterdheid inbedden in het curriculum: Scholen kunnen digitale geletterdheid op een gestructureerde manier integreren. Denk hierbij aan:
Vakleerkracht Renske van De Programmeerschool geeft een inkijkje in haar werkweek boordevol digitale technologie en dikke knuffels: “Het leuke aan lesgeven? De verwondering, de waardevolle gesprekken en vuurtjes aan zien gaan.” Maandag en dinsdag in een groep 8 klas stelt ze de groep – en haarzelf – voor de uitdaging om in twee dagen een role playing game (RPG) te maken. Renske vertelt: “Gedurende de dag zien we gemotiveerde kinderen (en ja, soms ook frustratie, dat hoort bij programmeren) en als bedankje krijg ik een aantal dikke knuffels.” Op woensdag staat Renske met haar collega van De Programmeerschool voor groep3 – zodat de groepsleerkracht op cursus kan. “Stiekem vond ik het best een beetje
spannend, groep 3, aan het begin van het schooljaar, laten werken met eencomputer… Maar wat was het leuk! De leerlingen hadden het inloggen al een keer geoefend met de eigen leerkracht en ze hadden veel zin om aan de slag te gaan. We hebben een programmeerspelletje gedaan, geleerd over computerwoorden, gedaan alsof we robots waren en kennis gemaakt met Scratch (dé programmeertaal voor kinderen). De verwondering van de kinderen bij het zien van het resultaat, het blijft magisch!”
Op de donderdag is Renske gedurende het gehele schooljaar te vinden op KBS Wijzer aan de Vecht. In modules wordt groep 3 t/m 8 volledig digitaal vaardig. Renske: “In groep 8 hebben we bijvoorbeeld al een goed gesprek gehad over sociale media. Groep 7 heeft geleerd over algoritmes. Bij groep 6 kwam Computational Thinking aan de orde bij het oplossen van moeilijke puzzels. En afgelopen week heeft groep 5 een tekening gemaakt door middel van een codekraker-pixeltekening.”
Heb je vragen of specifieke wensen? Neem gerust contact met ons op via info@deprogrammeerschool.nl of via 030 – 8909404.